Hyppää sisältöön

Tapaa naapuriäiti Olga!

On aika tutustua Olga Kryuchkovaan, joka on ollut naapuriäiti vuodesta 2021. Olga on kotoisin Moskovasta ja hän muutti viisi vuotta sitten Lappeenrantaan opiskelemaan. Olgalla maisterin tutkinto Global Management of Innovation and Technology (GMIT) ohjelmasta LUT-yliopistosta. Hän on ollut aktiivisesti mukana järjestämässä erilaisia toimintoja, joiden tarkoituksena on voimaannuttaa naisia erilaisista kulttuurisista ja sosiaalisista taustoista. Olga on keskittynyt erityisesti taitojen kehittämiseen ja suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisen edistämiseen. Kuullaan, mitä Olga kertoo itsestään!

Voitko kertoa ensimmäisistä työkokemuksistasi Suomessa?

Ensimmäinen työkokemukseni Suomessa liittyi Fortumin digitaaliseen projektiin. Kokemus antoi minulle ymmärryksen suuressa kansainvälisessä suomalaisessa organisaatiossa työskentelystä ja auttoi minua saamaan ensimmäiset suomalaiset työkontaktit. Osallistuin myös kahteen projektiin LUT-yliopistossa. Ne liittyivät verkko-oppimiskursseihin. Niissä keskityttiin niin sanotun Train the trainer -kurssin kehittämiseen sekä opetusmateriaalin kehittämiseen lasten robotiikka-, IoT-, 3D-tulostus- ja Scratch-ohjelmointikursseille, datan keräämiseen, analysointiin ja visualisointiin sekä projektien dokumentointiin.

Lähes 95 prosenttia suomalaisista käyttää internetiä ja nopeita yhteyksiä on laajalti saatavilla, joten digitaaliset taidot ovat tärkeitä taitoja arkielämässä.

Kuva: Olga Kryuchokova, Digitaitokurssi.

Miten olet auttanut naisia kehittämään digitaalisia taitoja?

Kun tein maisterin tutkielmaa, minut kutsuttiin Etelä-Karjalan kansalaisopistoon (EKKO) kehittämään Digitaalisen lukutaidon kurssin ”Myö, työ ja digitaidot” toteutusta ja aikuisten verkko-oppimiskurssien kehittämistä. Suomi on digitaalisen lukutaidon globaali edelläkävijä, ja se on digitaidot on sisällytetty kansalliseen opetussuunnitelmaan jo varhaisesta iästä lähtien, jolloin oppilaat oppivat koodausta, medialukutaitoa ja digitaalisen sisällön kriittistä arviointia. Lähes 95 prosenttia suomalaisista käyttää internetiä ja nopeita yhteyksiä on laajalti saatavilla, joten digitaaliset taidot ovat arkielämän kulmakivi. Siksi EKKO-kurssi on tärkeä. Se toteutettiin vuoden ajan, ja se sisälsi sekä ryhmätunteja että yksilötapaamisia, joten se auttoi osallistujia olemaan varmempia teknologian käytössä.

Tärkein tehtäväni kurssilla oli tukea osallistujia ja auttaa varmistamaan rauhallinen oppimisympäristö. Tämän kokemuksen myötä opin ymmärtämään digitaalisten taitojen merkityksen itseluottamuksen lisäämisessä ja uusien mahdollisuuksien avaamisessa henkilökohtaiselle ja ammatilliselle kehitykselle.

Kuva: Koska osa digitaitojen EKKO-kurssin osallistujista on myös naapuriäitejä, yksilötunnit ja valmistujaiset pidettiin Naapuriäitien toimistolla Lappeenrannassa.

Minkälaisia aktiviteetteja olet järjestänyt naapuriäitinä?

Olen osallistunut ansioluettelon kirjoitustyöpajaan Lappeenrannassa sijaitsevan Naapuriäidit-toiminnan aluekoordinaattorin Valentine Mukundwan tuella, jossa opastettiin osallistujia visuaalisesti houkuttelevien ja ammattimaisten ansioluetteloiden laatimisessa. Työpajassa keskityttiin tukemaan naisia valitsemaan tietoja, jotka edustavat parhaiten heidän yksilöllisiä vahvuuksiaan. Minun rooliini kuului esitellä työkaluja ansioluetteloiden laatimiseen ja auttaa osallistujia ansioluetteloiden hiomisessa. Työpaja oli suunnattu erilaisista kulttuuritaustoista tuleville naisille. Työpajan kautta sain syvemmän ymmärryksen vaikeuksista, joita maahanmuuttajat kohtaavat esitellessään taitojaan tehokkaasti, ja räätälöidyn tuen merkityksestä.

Olen myös tukenut Puhutaan suomea -nimistä suomen kielen kerhoa, jonka käynnisti naapuriäiti Valeria Schriemer. Tämä kerho tarjosi maahanmuuttajanaisille viihtyisän ympäristön harjoitella suomen kielen taitoa. Minun vastuullani oli mainostaa kerhoa kotoutumiskursseille osallistuvien maahanmuuttajanaisten keskuudessa ja kannustaa heitä osallistumaan siihen. Tämä toiminta vahvisti minulle ymmärryksen siitä, miten tärkeää kielitaito on yksilöiden integroitumisessa yhteiskuntaan, ja toi esiin eri kulttuurikonteksteista tulevien naisten yhteisiä toiveita tai haasteita.

Miten ja miksi sinusta tuli naapuriäiti?

Korona-pandemian aikana kaipasin sekä vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa että tietoa tietyistä elämän osa-alueista Suomessa. Näin kutsun Naapuriäitien verkkoesittelykurssille ja ilmoittauduin mukaan. Koordinaattori Mariia Kostiainen otti minuun yhteyttä ja liityin koulutukseen. Lämpimänä kesäkuun päivänä 2021 pidimme valmistumistilaisuuden, jossa juhlistimme naapuriäideiksi valmistumista. Kurssin aikana ja sen jälkeen osallistuin erilaisiin naapuriäitien järjestämiin tapahtumiin, joissa olen tavannut monia ihania naisia, joilla on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja joiden kanssa olen viettänyt paljon aikaa. Joistakin heistä tuli ystäviäni, ja nyt olemme säännöllisesti yhteydessä ja jaamme elämäämme.

Mikä on ollut sinulle tärkeintä naapuriäitinä toimimisessa?

Naapuriäitinä toimiminen on ollut palkitseva kokemus, koska yhteisö luo tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Ulkomaalaisina kohtaamme usein samankaltaisia haasteita, paikallisten järjestelmien ymmärtämisestä eristäytyneisyyden tunteeseen. Naapuriäidit ovat muistutus siitä, että et ole koskaan yksin ja aina löytyy ratkaisu, kun ympärilläsi on oikeita ihmisiä.

Kuva: Naapuriäitien valmistujaisjuhla vuonna 2021.

Minulle yksi voimaannuttavimmista puolista naapuriäitinä toimimisessa on vertaistuki. Olipa kyse sitten siitä, miten varata lääkäriaika, selvitä paperisotkujen sokkeloista tai selviytyä jokapäiväisistä askareista, me yhdistämme tietomme ja voimavaramme. Jos joku meistä ei tiedä vastausta, joku muu tietää. Yhdessä naapuriäidit löytävät aina tien eteenpäin.

Toinen hieno asia on ystävyyssuhteet, joita luomme. Naapuriäitien kautta olen tavannut upeita naisia, joilla on samanlaisia kokemuksia. Vaihdamme vinkkejä ja ideoita, jotka usein tekevät elämästä yksinkertaisempaa ja helpompaa. Esimerkiksi erään tapaamisen aikana opin nopean tavan navigoida terveydenhuollon tapaamisissa, mikä oli pieni mutta merkittävä vinkki, joka vähensi stressiä.

Millaisia kokemuksia sinulla oli Naapuriäidit-koulutuksesta?

Mielestäni Naapuriäidit-koulutus tarjoaa turvallisen tilan jakaa kokemuksia ja oppia toisilta. Kyse ei ole vain ongelmien ratkaisemisesta vaan myös toistensa henkisestä tukemisesta. Tieto siitä, että joku ymmärtää matkaasi, on lohdullista, joten kannustaisin ehdottomasti muita naisia osallistumaan Naapuriäidit-koulutukseen. Koulutuksessa saat käytännön taitoja, emotionaalista tukea ja verkoston ihmisiä, jotka aidosti välittävät. Opit myös, millaista apua Suomessa on saatavilla. Saat tietoa resursseista, joiden olemassaolosta et ehkä tiennytkään.

”Yksi asia, josta pidän Naapuriäideissä, on se, miten se antaa sinulle valmiudet auttaa muita”

Yksi asia, jota rakastan Naapuriäidit-toiminnassa on se, miten se antaa sinulle valmiudet auttaa muita. Kun saamme tietoa, voimme antaa sitä eteenpäin ja vaikuttaa yhteisöömme. On inspiroivaa nähdä, miten pienet teot voivat luoda myönteisiä vaikutuksia.

Henkilökohtaisesti totean, että naapuriäitinä toimiminen on antanut minulle mahdollisuuden käyttää harrastuksiani ja intohimojani uusilla tavoilla. Olen erilaisten käsityöharrastusten ystävä. Tykkään antaa vanhoille tavaroille uuden mahdollisuuden ja tehdä niistä jotain hyödyllistä – vaatteista kodin huonekaluihin. Siksi aloitin huopakäsityökurssin Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneella (REDI). Olen innoissani, että voin jakaa tämän muiden kanssa. Huopakäsityöt eivät ole vain rentouttavia, vaan myös loistava tapa ilmaista luovuutta, tavata ihmisiä ja löytää uusia ystäviä. En malta odottaa, mitä luomme!

Olgan huopakäsityökurssi on alkanut! Tervetuloa mukaan huopakäsityökurssille perjantaisin klo 10.30-11.30 Vapaakaupungin Olohuoneeseen REDI-kauppakeskuksessa. Katso tapahtuma täältä.

Kuvassa Olgalla on huovasta tehty koru.
Takaisin sivun yläreunaan